JUOMALISTA

Kuppilamme kuuluu kaikille! Vanain baariin astut nauttimaan iloista olutta ja vieraanvaraista viiniä suoraan Hämeenlinnan rantareitiltä tai valtion raiteilta.
PUNAVIINIT 12/75 cl


Le Petit Balthazar Merlot, Pierrick Harang / Ranska  

Viinin tuoksusta löytyy mustaherukkaa, mustikoita ja hivenen lakritsaa. Keskitäyteläinen runko ja kevyet tanniinit tekevät viinistä helposti nautittavan. Mausta erottuu miellyttävää mausteisuutta ja reilusti hedelmää.

Viini on vegaaninen.

Altamente Monastrell / Espanja 
Täyteläinen Monastrell, joka tulvii mehevän makeita ja savuisia aromeja. Makumaailmasta erottuu mustaherukkaa, lakritsaa ja ripaus rouhittua pippuria. Samettista suutuntumaa ryhdittää eloisa hapokkuus ja napakat tanniinit.

Viini on luomu ja vegaaninen ja luonnonmukaisesti tuotettu.

Shelter Winery, Lovely Lilly Pinot Noir / Saksa 
Runsas tuoksu on täynnä kesän tuoksuja kirsikoiden ja vadelman aromien muodossa. Keskitäyteläinen viini on suussa ryhdikäs, raikas ja tasapainoinen. Mausta löytyy punaisten marjojen lisäksi hieman mausteisuutta.

Viini on vegaaninen.

Sarmentine, François Thienpont, Bourgogne / Ranska 
100% luomumerlot Bordeaux’n oikealta rannalta. Runsas tuoksu on yrttinen ja täynnä punaista marjaisuutta. Täyteläinen maku on mehukas ja tanniinit rakeiset.

Viini on luomu.

Pegasus, Valpolicella Ripasso Superiore, Veneto / Italia 
Syvä tuoksu on täynnä kypsää hillomaista tummaa hedelmää ja makeaa mausteisuutta. Maku on intensiivinen ja suun täyttävä kypsien tanniinien tuodessa siihen runsaasti rakennetta.

Viini on vegaaninen.VALKOVIINIT 12/75 cl


Le Petit Balthazar Viognier & Sauvignon Blanc / Ranska  

Miellyttävää limen, greipin ja eksoottisten hedelmien tuoksua. Kepeähkö viini on kitalaella ennen kaikkea raikas ja helposti nautittava.

Viini on vegaaninen.

Karl Schaefer Riesling Feinherb / Saksa 
Viinin aromimaailmasta löytyy runsaasti sitrushedelmiä, persikkaa sekä eksoottista mausteisuutta. Pirteä hapokkuus antaa viinille raikkautta ja tekee viinistä erittäin tasapainoisen.

Viini on luomu ja vegaaninen.

Nivarius Tempranillo Blanco / Espanja 
Aromaattinen tuoksu, jossa kypsiä sitrus- ja kivihedelmiä. Kuiva maku on linjakas sekä erittäin raikas ja hapokas.

Viini on vegaaninen.

Casal Miranda Loureiro Escolha, Vinho Verde
Atlanttinen ja aromaattinen Loureiro Vinho Verdestä. Aromaattisessa tuoksussa on omenaisuutta ja päärynää. Kuiva maku on erittäin raikas ja tuntuvan hapokkuuden valloittama.

Viini on vegaaninen.


ROSÉ 12/75 cl


Le Petit Balthazar Cinsault Rosé / Ranska  

Tuoksussa miellyttävää marjaisuutta sekä hieman limettiä. Kuiva maku on raikas ja kepeähkö. Maussa hentoa vadelmaa ja mustikkaa täydentämässä kokonaisuutta.

Viini on vegaaninen.

Himmel Pink Riesling / Saksa 
Puhdaspiirteinen ja freesi tuoksu. Persikkaa ja sitruunaa. Kuivahko maku on tuntuvan hapokkuuden raikastama ja tasapainoinen. Kokonaisuutena viini on erittäin helposti nautittava ja loistava viini kesään.KUOHUVIINIT 12/75 cl


Maset Mim Reserva Cava Brut / Espanja  
Erittäin raikas, puhdaspiirteisen omenainen ja paahteinen tuoksu. Kuiva maku on lempeä ja jälkimaku hienon hedelmäinen.

Viini on vegaaninen.

Dissegna Prosecco Rosé Extra Dry  / Italia 
Hedelmäisessä tuoksussa on runsaasti kypsää marjaisuutta. Kuivahko maku on marjainen, mousse lempeä ja kokonaisuus miellyttävän hedelmäinen.

Viini on luomu ja vegaaninen.

Loimer Pet Nat / Itävalta 
Raikas tuoksu, jossa litsiluumua ja hieman aromaattisuutta. Maku on tasapainoisen hedelmäinen ja puhdaspiirteinen kuplien raikastaessa kokonaisuutta miellyttävästi.

Viini on biodynaaminen, naturalviini ja vegaaninen.

Loimer Traubensaft prickelnd Donauriesling / Itävalta 
Nuorekkaassa ja tuoreessa tuoksussa on greippiä ja limeä. Maku on erittäin raikas ja hapokas. Kuplat luovat mehuun miellyttävän kermaisen suutuntuman tasapainottaen makeaa hedelmäisyyttä.

Viini on alkoholiton, biodynaaminen ja vegaaninen.SAMPPANJAT 12/75 cl


Champagne La Chouette de Champillon, Blanc de Noirs Brut / Ranska 
Tuoksu on raikas ja mineraalinen ja sitä sävyttävät vehreän omenaiset aromit. Maku on kuiva, elegantin hedelmäinen ja ryhdikäs ja siitä voi erottaa paahteisiakin aromeja. Pienet ja eloisat kuplat kestävät lasissa pitkään.

Viini on vegaaninen.

Champagne Fleury Blanc de Noirs Brut / Ranska 
Täyteläisestä tuoksusta voi erottaa kivellisiä hedelmiä ja mineraalisuutta. Maku on raikas ja elegantti: briossia, persikkaa ja litsiä.

Viini on biodynaaminen ja vegaaninen.OLUET


KANAVAN PANIMO
Kanavan Panimo on Vääksyssä sijaitseva käsityöläispanimo. Panimon perustivat juurilleen palanneet Karlstedin veljekset Jukka ja Jan. Keittiömestarin opeilla Jan miettii aina tarkoin kokonaisuutta, kuten sitä, millaisten makuelämysten kanssa oluet ovat parhaimmillaan. Veljekset ammentavat vaikutteita eurooppalaisesta olut- ja ruokakulttuurista.

Sulku Pils 5,2 %  0,33 l   
Kullan keltainen, miellyttävästi humaloitu ja suodattamaton lager. Olut on ryhdikäs ja maustettu asikkalalaisella kauralla.

Vadelma Gose 3,5 % 0,33 l   
Kesäisen marjaisa ja erittäin raikas hapanolut. Oluen maustamiseen on käytetty paikallisen Vilppulan marjatilan vadelmia. Olut on hapatettu perinteisillä menetelmillä.

Maltti Peat Smoked Ale 4,7 % 0,33 l  
Nimensä mukaisesti maltilla humaloidun, makean maltaisen ja rauhassa kypsyneen kokonaisuuden viimeistelee ripaus turvesavustettua viskimallasta. Reseptin sekä oluen on suunnitellut ja pannut panimon työntekijä Jukka Jokinen osana panimoalan koulutusta.

Vonka Milk Stout 5 % 0,33 l   
Vonka on joenmutka, jossa vonkamies aikoinaan vahti tukin uiton sujumista. Tämä milk stout oikaisee nuo mutkat lempeällä paahteisuudellaan. Olut on todella pehmeä, maltainen ja maussa miellyttävää makeutta.


DONUT ISLAND
Donut Island on toiminut kaupallisesti vuodesta 2015. Yritys toimi aluksi yhteistyössä Panimoyhtiö Hiisin kanssa, mutta nykyään panimo toimii Nordic Breweryn kanssa saman katon alla. Panimo sijaitsee Lempäälän Sääksjärvellä Tampereen kupeessa. Panimon taustalla häärii Mika Oksanen. Donut Islandin oluet ovat nykyaikaisia ja sopivan kokeellisia.

Frisco Disco Citra Single Hop Session IPA 5,5 % 0,33 l  
Oljenkeltainen ja erittäin raikas sitruksisella Citra humalalla humaloitu olut. Sopivan katkera ja ennen kaikkea juotava ipa, jossa hieno sitrushedelmien aromi ja sopivasti maltaisuutta. Donut Islandin suosituin tuote.

Andrea Sour Cherry Berliner Weisse 4,2 % 0,33 l  
Tumman punainen, sopivan hapan vehnäolut, jossa todella paljon aitoa hapankirsikkaa. Sopii mainiosti esimerkiksi aperitiiviksi.

Ich Bin Ein Berner Grapefruit Gose 5 % 0,33 l  
Vaalea, hapan ja suolaisen mineraalinen hapanolut. Mausteena greipinkuorta, pinkkiä Himalajan vuorisuolaa ja sitruksinen humalointi. Raikas ja sopii hyvin myös ruoan seuraksi!

Mind Your Manners DDH New England Pale Ale 5,5 % 0,33 l  
Sameahko, pehmeä ja trooppinen nykyaikainen pale ale, jossa aromihumalointi tehty kahteen kertaan. Helposti lähestyttävä ja miellyttävä. Humalina Citra, Cashmere, Ekuanot, Idaho 7 ja Mosaic.


NORDIC BREWERY
Nordic Brewery on tehnyt oluita Sääksjärvellä vuodesta 2016. Panimomestarina toimii Joonas Koivisto. Joonas tekee konstailemattomia, erittäin laadukkaita ja maukkaita oluita. Nordic Brewery ja Donud Islandin Mika Oksanen yhdistivät voimansa 2020 ja silloin syntyi Nordic Donut. Nyt panimolla syntyy sekä perinteisempiä, että nykyaikaisia ja kokeilullisempia oluita.

Havu Nordic Ale 5,5 % 0,33 l   
Havu on tumma, miellyttävä ja maltainen ale, jossa mausteena kuusen, männyn ja katajan oksia. Mainio ruokaolut lihan ja tuhdimpien makujen pariksi. Olut sopii erityisesti syksyyn ja talveen.

Weizen Hefeweizen 5,2 % 0,33 l   
Baijerilaistyylinen vehnäolut, jossa hallitsevana tyylinmukaisesti banaanin ja neilikan aromit. Raikas vehnäolut toimii kesät talvet mutta parhaimmillaan makumaailmaltaan kevyiden ja hapokkuutta sisältävien ruokien kanssa.


IOOO LAKES DISTILLERY
1000 Lakes Distillery on uusi Vaajakoskella sijaitseva tislaamo. Tislaamosta löytyy myös panimo. Tislaamon tavoitteena on olla Suomen ainut täysin hiilineutraali luomutislaamo. 1000 Lakes käyttää ainoastaan lähitilojen luomuraaka-aineita juomiensa valmistamisessa. Oluet valmistaa Topi Pakarinen.


Roine Portter 5.5 % 0,33 l   
Portterin tuoksu on hienon suklainen. Olut on paahteinen ja mausta löytyy suklaata sekä kahvia. Suutuntumassa on sopivasti pientä karvautta tasapainoittamassa makukokemusta. Oluessa on käytetty mausteena myös paikallista hamppua. Loistava olut tuhdimpien liharuokien kylkeen ja tietysti myös ihan sellaisenaan.VANAI SUMMER COCKTAILS


Rosé & Berry Martini

Heidell Rose Petal Vodka, Del Professore Pickled vermutti ja pieni määrä kuningatar-cordialia

Klassikko saa uudet kesäiset vaatteet Naantalissa käsityönä tehdystä kotimaisella ruusulla maustetusta vodkasta, pikkelöidystä vermutista, sekä makuja nostattavasta pienestä määrästä itsetehtyä kuningatar-cordialia. Vaikka tämä kesäinen ja kukkainen martini valmistetaan meillä stir, not shaken, niin uskon, että se maistuisi myös itse James Bondille kesäisellä Vanain terassilla.

Garden Gnome
Heidell Gin, Vanain vadelma- karhunvatukka shrub, Sitruuna 3.0 ja Fee Foam

Puutarhatontun valvovien silmien alla kehitetty marjaisa, täyteläinen ja raikas cocktail. Olemme taikoneet tuoreista vadelmista ja karhunvatukoista raikkaan marjaisan pohjan, jossa pieni määrä balsamicoa antaa kokonaisuuteen sopivasti syvyyttä. Kotimainen Heidell Gin maustaa juomaa katajanmarjalla, hennolla sitruunalla ja mausteisuudella. Tarvittava hapokkuus cocktailissa tulee Sitruuna 3.0:sta. Juoman hienoon valkoiseen vaahtoon käytetään kasviperäistä Fee Foamia.

Alkoholittomana Mochtells Spirit Rhubarb & Cranberry (raparperi & karpalo) kotimaisesta- tisleestä


New York Sour 2.0
Buffalo Trace Bourbon, vaahterasiirappi, 5olution, suklaabitter ja pinnalle Altamente Monastrell punaviiniä.

Mikäli pidät klassisesta Whisky Sourista, niin tämä on ehdottomasti kokeilun arvoinen cocktail. New York Sourin historiaa ei tarkalleen tunneta, mutta saattaa olla, että kyseistä cocktailia on valmistettu jo 1800-luvun loppupuolella. Juomalla on matkan varrella ollut monta eri nimeä. Nimi ei juomaa pahenna. Vanaissa teimme cocktailista version, joka sopii tähän päivään. Viskin, vaahterasiirapin ja happojen kokonaisuus säilytetään läpikuultavana hämmentämällä ja päälle valutetaan pieni kerros punaviiniä. Suklaabitterin vivahde viimeistelee cocktailin

Vanai Spritz
Heidell Rose Petal Vodka, Vanain Verigreippi-Cordial, Rosé Prosecco

Aperol Spritz on jo 1900-luvun alkupuolella lanseerattu Italiassa, mutta vasta nyt se on saavuttanut Suomessakin kovan suosion kesäjuomana. Vanain Sprtitz-versioon käytetään kotimaisilla ruusuilla maustettua vodkaa, joka tuo juomaan hienon kesäisen puutarhatunnelman. Karvauden ja makeuden tasapaino saavutetaan itsetehdyllä verigreippi-cordialilla. Koska kyseessä on alun perin italialainen juoma, ei pidennykseen kelpaa mikään muu kuin hienon pinkki prosecco.

Alkoholittomana Mochtells Spirit Rhubarb & Cranberry (raparperi & karpalo) kotimaisesta- tisleestä ja
Lehtikuohusta

Strawberry Mojito
Angostura Rum, tuoreista mansikoista, limestä ja 5olution haposta valmistettu cordial, tuoretta minttua ja Vichy Original

Kuubalaisesta klassikosta tehdään Vanaissa entistäkin kesäisempi versio. Tuoreesta mansikasta tehty cordial ja tuore minttu istuu enemmän kuin hyvin rommin kanssa. Häivähdys limeä, mansikan makeus ja mintun raikkaus yhdessä paketissa.

Alkoholittomana Mochtells Spirit Rhubarb & Cranberry (raparperi & karpalo) kotimaisesta-tisleestä.

Cucumber Gin Bajito
1000 Lakes Willow Gin, tuoreesta kurkusta, basilikasta ja limestä valmistettu cordial. Pidennykseen Vichy Original

Bajito on samankaltainen juoma kuin Mojito, mutta siinä minttu korvataan basilikalla. Kurkku on ruohovartinen vihanneskasvi, josta käytetään hyväksi sen hedelmä. Kurkkua käytetään yleisimmin ruoassa, esimerkiksi salaatissa, mutta se on myös erinomainen juomien raaka-aine. Kurkku antaa bajitoon todella paljon raikkautta. Willow Ginin mausteena käytetty paju sopii loistavasti basilikan mausteisuuteen ja kurkun raikkauteen. Suosittelen kokeilemaan!

Alkoholittomana Mochtells Spirit Spruce (kuusenkerkkä) kotimaisesta- tisleestä.


FIN Colada
Heidell Vodkaa, tuoreesta ananaksesta, kookoksesta ja luomu ruokosokerista tehtyä infuusiota, pieni määrä 5olution happoa ja kevyesti makeutettua kuplallista kookosvettä

Legendaarinen Piña Colada kehitettiin aikanaan Puerto Ricossa. Juoma oli alkoholiton sisältäen makeaa kookoskermaa ja ananasta. Vasta myöhemmin rommi tuli mukaan kuvioihin. Vanaissa loimme juomasta erilaisen ja raikkaan makean version. Alkoholina juomassa toimii käsityönä valmistettu kotimainen Heidell Vodka. Juoman raikkaus tulee tuoreesta ananaksesta ja pienestä määrästä 5olution happoa. Kookos tuo juomaan pehmeyttä ja kuplallinen kookosvesi pirskahtelee mukavasti nauttiessa. Vaikka juoma muistuttaa vain etäisesti klassikkoa, se vie silti nauttijansa aurinkoiselle hiekkarannalle.

Royal Queen Mojito
Angostura Rum, minttu- ja lime infuusioitua vadelma- karhunvatukka-cordialia sekä pidennykseen Mim Cava kuohuviiniä

Häivähdys limeä, sopiva hapokkuus, mintun raikas mausteisuus ja tuoreiden marjojen maku kohtaavat tasapainoisena. Virallinen Brittilaivaston rommi antaa juomaan tarvittavaa ryhtiä. Mim Cava toimii hienosti pitkän, raikkaan ja marjaisan juoman pidentäjänä. Juomasekoitus on täynnä makua!

Alkoholittomana Mochtells Spirit Spruce (kuusenkerkkä) kotimaisesta- tisleestä ja Lehtikuohusta


Vanain Mansikka Margarita (shaken, not frozen)
Reposado Tequilaa, tuoreista mansikoista käsityönä tehtyä siirappia, limeinfuusioitua 5olution happoa ja tuoreita mansikoita.

Tämä kesäinen terassin klassikko toimii aina. Meillä Vanaissa juomaan laitetaan mansikkaa, siis todella paljon tuoretta mansikkaa. Emme lisää ollenkaan sitruslikööriä, vaan mukaan laitetaan täysi määrä muutaman kuukauden tynnyrissä levännyttä tequilaa. Mansikka kuuluu kesään ja tässä sitä on!

5olution on Helsingissä sijaitsevan Hotelli Kämpin baarimestarin Tuomas Hämäläisen suunnittelema happosekoitus, jolla pystytään korvaamaan sitruunamehu juomasekoituksissa. Tämän ansiosta juomissa pääsevät muut maut paremmin esille ja pystytään välttämään turhaa hävikkiä. 5olution on sekoitus viittä eri happoa ja pieni määrä merisuolaa.


Sitruuna 3.0 on Helsingissä sijaitsevan Hotelli Kämpin baarimestarin Tuomas Hämäläisen Vanaihin suunnittelema happosekoitus, jolla pystytään korvaamaan sitruunamehu juomasekoituksissa. Tämän ansiosta juomissa pääsevät muut maut paremmin esille ja pystytään välttämään turhaa hävikkiä. Sitruuna 3.0 sisältää sitruunahappoa, viinihappoa, omenahappoa ja pienen määrän suolaa.

Kaikki cocktailit tehdään Suomen alkoholilainsäädännön perusannoksilla sisältäen 4 cl väkevää alkoholijuomaa.
TONICIT 4cl + TONIC


Heidell Vodka & Fever-Tree Indian Tonic

Heidell vodka on maukas käsityönä valmistettu vodka. Vodka valmistetaan kotimaisesta vehnästä. Maku aito, runsas ja kermainen. Maussa myös havaittavissa kevyttä mausteisuutta.

Forest Vodka & Fever-Tree Indian Tonic
Forest Vodka on perunasta ja viljoista kuusi kertaa pannutislattu vodka. Vodka tehdään täysin käsityönä kotimaisista raaka-aineista. Maku on todella runsas, mutta pehmeä. Alkoholia on 45 % ja vodkaa on maustettu kevyesti kuusenkerkällä.

Heidell Gin & Fever-Tree Indian Tonic
Heidell Gin on tehty kunnioittamaan Suomen rannikon kaunista ja puhdasta luontoa. Ginissä on katajanmarjan lisäksi myös tyrniä ja puolukkaa. Ginin kaikki 12 maustetta on tarkoin mietitty. Tuoksu vie nauttijansa suoraan rannikon luontoon raikkaudellaan ja monipuolisuudellaan. Mausta löytyy katajanmarjan lisäksi kardemummaa, sitrusta, korianteria ja marjojen tuomaa raikkautta. Heidell Gin käyttää valmistuksessa myös paikallista hunajaa, mutta gini on kuitenkin maultaan kuiva tislauksen jälkeen.

Willow Gin, 1000 Lakes Distillery & Fever-Tree Indian Tonic
Willow Ginissä yhtenä mausteena käytetään myös pajua, joka tuleekin maussa miellyttävästi. Gini on metsäinen, mausteinen, runsas ja pehmeä. Tämän ginin avulla pääsee nauttimaan ainutlaatuisen luontomme elämyksellisyydestä ja yllätyksellisyydestä.

Tënu Gin & Fever-Tree Indian Tonic
Juoma suoraan suomalaisesta metsästä. Ginissä voimakkaasti katajanmarjaa, puolukkaa ja villin ruusun terälehtien tuomaa parfyymia. Korianterin siemenet ja iiriksen juuri tuovat hienoa mausteisuutta. Gini on kuiva ja 47 % alkoholia lämmittää mukavasti antaen juomalle ryhtiä.

Pyynikki Payday Craft Gin & Fever-Tree Indian Tonic
Payday Craft Gin kunnioittaa vanhaa London Dry gini -tyyliä. Maku on katajanmarjainen, sitruksinen, lakritsinen ja mausteinen. Gini on täysin kuiva ja vaikka alkoholia on 48 % on maku silti todella pehmeä.

Kyrö Pink Gin & Muteman Premium Lingonberry Tonic
Gini on kauniin vaalean punainen ja väri tulee valmistuksessa käytetyistä aidoista marjoista. Kyrö Pink Ginissä kohtaavat suomalaisten metsien ja puutarhojen luonnolliset maut: puolukka, mansikka ja raparperi. Gini on kuiva ja tasapainoinen.

Kyrö Napue Gin & Fever-Tree Indian Tonic
Napue Ginin tuoksu on sitruksisen raikas ja maku on täyteläinen ja runsas. Maussa on yrttisyyttä, pippurisuutta ja ruis tuntuu maistaessa mukavasti kielellä. Tarkat maistajat voivat löytää myös tyrniä, karpaloa ja mesiangervoa.

Helsinki Nolla alkoholiton tisle & Muteman Premium Lingonberry Tonic
Tuoksu on kevyt ja raikas. Tuote on kehitetty juomasekoituksiin, joten sitä ei ole tarkoitus nauttia sellaisenaan. Helsinki Nollassa on käytetty ginin tapaan katajanmarjaa, sitruksia ja muitakin ginin mausteita. Sopii erinomaisesti korvaamaan giniä juomasekoituksissa. Tisle on täysin alkoholiton.